Bananowe muffinki - szybka, łatwa i smaczna frajda dla dzieci:)
Na szybkie i proste łakocie zawsze mam chrapkę i chętnie je pichcę, zwłaszcza z dziećmi, bo to zabawa dla wszystkich. Na dodatek gołym okiem widać jak muffinki rosną! Przepis na to comfort food zaczerpnęłam od mojej ulubionej kulinarnej bogini: Moje Wypieki to skarbnica przepisów na każdą okazję! I zawsze się sprawdzają! Najbardziej cenię sobie komentarze i odpowiedzi autorki na pytania pod konkretnymi przepisami, dzięki którym jestem pewna, że dana modyfikacja się uda. A oto moja wariacja na temat kultowego i ukochanego w moim domu chlebka bananowego.
Składniki:
- 3 lub 4 dojrzałe (najlepiej przejrzałe) banany, rozgniecione
- ok. 75 g masła, roztopionego
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 szklanki mąki pszennej - zawsze mieszam różne rodzaje mąk, które akurat mam w domu
- DODATKI !!! - tym razem tłuczone w jednym woreczku orzechy laskowe, pestki dyni, tabliczka gorzkiej czekolady, żurawina
Wszystko razem bez specjalnej kolejności mieszamy łyżką, nakładamy do podwójnych papilotek, bez foremki do pieczenia babeczek, pieczemy 20 min. w 180 st. z termoobiegiem. Gotowe! Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz