Brownie z jeżynami - gdy pojawi się potrzeba skoku serotoniny:)
Zainspirowałam się przepisem ze strony kotlet.tv na ciasto brownie. Przepis podstawowy jest oszałamiający, od razu zakochałam się w smaku i łatwości przepisu. Ale nie byłabym sobą, gdybym nie podkręciła go lekko:) Zapraszam na kilka ujęć i mam nadzieję, że wyobrazicie sobie głęboki smak czekolady z cierpko-słodkimi jeżynami i chrupiącą posypką z migdałów!
No to zaczynamy, czas na moje składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru trzcinowego
1 op. cukru wanilinowego
6 jajek
2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 kostka masła
miseczka jeżyn
pół filiżanki migdałów
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do jajek lekko ubitych z cukrami.
Następnie należy dodać przesianą mąkę i migdały. Masę wylewany do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 170 st. przez ok. 20-25 minut. Ja piekę krócej i zostawiam na chwilę w rozgrzanym piekarniku aż dojdzie i będzie wilgotne tylko w środku.
W wariacji na temat po prostu do ciasta dodajecie jeżyny, zamiast cukru zwykłego użyłam trzcinowego i wanilinowego a na wierzchu jest posypka z tłuczonych migdałów. To wszystko - smacznego:)
No to zaczynamy, czas na moje składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru trzcinowego
1 op. cukru wanilinowego
6 jajek
2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 kostka masła
miseczka jeżyn
pół filiżanki migdałów
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do jajek lekko ubitych z cukrami.
Następnie należy dodać przesianą mąkę i migdały. Masę wylewany do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 170 st. przez ok. 20-25 minut. Ja piekę krócej i zostawiam na chwilę w rozgrzanym piekarniku aż dojdzie i będzie wilgotne tylko w środku.
W wariacji na temat po prostu do ciasta dodajecie jeżyny, zamiast cukru zwykłego użyłam trzcinowego i wanilinowego a na wierzchu jest posypka z tłuczonych migdałów. To wszystko - smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz